Friday 4 March, 2011

Börs-vd:n jagades av rätten

Två personer i ledningen för ett börsbolag har minst 10 konkurser bakom sig. De sammanlagda skulderna ligger på närmare 100 miljoner krono
En genomgång av de svenska bolag därGeir Lolleng ochAksel Bratvedtsitter i styrelsen visar på en ovanlig historia för två börsbolagsdirektörer. De två har, enligt vad Affärsvärlden räknat fram, suttit i ledningen i 10 konkursbolag vars konkursbon tillsammans är skyldiga drygt 85 miljoner kronor.
- I min värld gör man inte så. Att strunta i att betala moms och arbetsgivaravgifter är osund konkurrens. Något mindre än näringsförbud kan inte vara aktuellt, tycker en person som har drabbats av konkurserna.
Något sådant straff har emellertid aldrig varit aktuellt. De har aldrig ställts inför en skatteåklagare, än mindre inför domstol. De två har aldrig, såvitt Affärsvärlden har kunnat utröna, blivit föremål för polisutredning men skatteverket har i ett par fall intresserat sig för de två. Men något samordnat utredningsförfarande har aldrig gjorts av duon. Ändå borde de vara högintressanta för verket, där upprepade förvärv synbarligen har resulterat i att inköpta bolag har tömts på pengar för att senare försättas i konkurs. Alla sådana avsikter dementeras av Geir Lolleng men i kölvattnet efter framfarten, avsiktlig eller ej, blir underleverantörer lidande liksom skattebetalningarna.
I den senaste konkursen, iScandinavian Exhibition Groupi augusti, bedömer skatteverkets handläggare chanserna som obefintliga att staten får in de 13 miljoner kronor som verket kräver. Totalt är skulderna i konkursen över 31 miljoner kronor.
Erfarenheter från tidigare konkurser är just dessa. I en förvaltarberättelse i bolagetA Cultmagfrån 2006 befarade konkursförvaltaren, advokatJan Gerdén, att bokföringen inte har skötts ordentligt och att pengar som betalats in i bolaget har skickats vidare till de egna aktieägarna.
”Det kan ej uteslutas att ett personligt ansvar för bolagets skulder och förpliktelser kan föreligga” skrev Jan Gerdén, som inte vill bli intervjuad.
Skatteverket nappade på konkursförvaltarens varningssignal och drev ärendet vidare till domstol men där är inget slutligt avgjort ännu. Geir Lolleng krävs här personligen på 12 miljoner kronor.
Enligt Geir Lolleng är de många konkurserna inget problem för hans imperium vid en eventuell nyintroduktion på en lista i Stockholm.
- Vi får skriva om det i prospektet bara, resonerar han.
Och det tror du folk nöjer sig med?
- Jag ser inga problem.
Och processer är inget som Geir Lolleng är ovan vid.
Tidigare i år jagades Geir Lolleng i flera månader av delgivningsmän från länsrätten i Stockholm. Han hade gjort sig onåbar i ett skatteärende.
Och konfronterad med frågan om varför han köpte in bolaget i Rimbo, bara för att låta det gå i konkurs efter två år, blir svaret att han är lurad och ska stämma säljaren:
- Han har varit illojal. Vi betalade för mycket, säger Geir Lolleng.
Ännu en månad efter det uttalandet hade emellertid ingen stämning lämnats in till tingsrätten.
Geir Lolleng säger också till Affärsvärlden att han har ambitionen att göra rätt för sig och att de obetalda skulderna ska betalas. Detta för att inte underleverantörer ska drabbas.
Till konkursförvaltaren Håkan Rudström, vid advokatbyrån Lindahl i Uppsala, har han också lämnat ett meddelande med den innebörden. Av protokollet från edgångssammanträdet, som hölls 16 oktober i Norrtälje framgår det attDellinger Marketing Support Services,ett systerbolag som övertagit rörelsen i konkursboet, har ”påtagit sig att betala samtliga bolagets skulder, på sikt även dem till staten”.
- Det är ett ovanligt inslag i en konkurs, konstaterar Håkan Rudström som emellertid ännu inte har sett några pengar.

No comments: